Translator at the bottom
MicroWaste & GUPPYFRIEND
Microwaste is plastic afval van synthetische kleding of van kleding dat bestaat uit een mix van natuurlijke en synthetische stoffen. Tijdens het wassen komen plastic microvezels van de synthetische stoffen vrij en via de wasmachine en het afvalwater komen deze microplastics in het riool terecht. Een deel glipt door het rioolwaterzuiveringssysteem en beland in meren, rivieren en in onze oceanen. De kans bestaat dat ze in de voedselketen terecht komen.
Twee Duitse ondernemers hebben een oplossing bedacht om Microwaste te verminderen: GUPPYFRIEND
Alexander Nolte en Olivier Spies houden van surfen hebben in een Duitsland een winkel Langbrett dat outdoor spullen verkoopt. Toen zij hoorden dat de plastic soup niet alleen uit tasjes en flesjes bestaat maar ook uit microafval van synthetische stoffen wilden zij hier een oplossing voor vinden. Zij wisten waar ze impact wilden maken: de wasmachine.
Ze hebben een waszak, genaamd GUPPYFRIEND, ontwikkeld van duurzaam microfilter materiaal dat tot wel 99 procent van van de microvezels uit de was haalt. De vezels blijven achter in de waszak en het residu kan bij het restafval worden weggegooid. De zak laat zelf geen vezels los. De GUPPYFRIEND kan na verwijdering van de rits volledig worden gerecycled.
Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar het verlies van synthetische kledingvezels na een wasbeurt. Alle synthetische stoffen dragen bij aan Mircowaste maar de fleecetrui spant de kroon. Lees meer op de website van de Plastic Soup Foundation en van het 5Gyres Institute.
De GUPPYFRIEND is bedoeld voor alle gewone kleding gemaakt van synthetisch materiaal of een mix van natuurlijk en synthetisch materiaal. Onafhankelijk onderzoek heeft de effectiviteit van de GUPPYFRIEND bewezen. De waszak is medegefinancierd door de outdoor shop Patagonia.
De waszak wordt niet gezien als totaaloplossing maar als tussenoplossing. Het is een mooie eerste stap om te voorkomen dat microplastics in het water terecht komen en om ‘Awareness’ te creëren. Er worden ook andere mogelijkheden onderzocht zoals een filter voor de wasmachine en een filteroplossing bij het riool. Ook kunnen mogelijk synthetische stoffen verder ontwikkeld worden zodat ze geen of minder vezels loslaten. Daarnaast kan er een keuze worden gemaakt voor kleding van natuurlijke materialen. Alle disciplines zullen nauw moeten samenwerken om tot oplossingen te komen om dit mondiaal aan te pakken.
Wasadvies zwemkleding
Het 5Gyres Instituut geeft op de site aan dat het voor o.a. zwemkleding bijna onvermijdelijk is om synthetische stoffen te gebruiken. Het 5Gyres Instituus adviseert om zwemkleding met de hand te wassen. Ook de Plastic Soup Foundation (gevestigd in Amsterdam) adviseert om zwemkleding met de hand te wassen. Hoe minder hoe beter en daarnaast blijft badkleding hierdoor ook langer mooi. Het advies van GUPPYFRIEND is om handwas zonder de waszak te doen (bijvoorbeeld in een emmer) maar het afvalwater te filteren met de waszak.